Sonbaharla birlikte havalar soğuyor, hastalıklar da kapıyı çalmaya
başlıyor. Soğuk havalar iyice bastırmadan hastalıklara karşı önlem almak
gerekiyor. Kış
boyu hastalanıp yataklara düşmek istemezsiniz değil mi? O halde
beslenmenize dikkat etmelisiniz. Bağışıklık sisteminizin gücüne güç
katmak istiyorsanız, her biri birbirinden faydalı sebze ve meyveleri tüketin
Meyveler ve sebzeler bağışıklık sistemini güçlendiriyor!
Patates yerine bal kabağı püresi
Süper besinler listesinin başlarında yer alan bal kabağı, güçlü bir
antioksidan olan beta karotenin zengin bir kaynağıdır. Bağışıklık
sistemini güçlendirmekle kalmayıp, göz sağlığını koruyarak katarakt
oluşumunu engelliyor. Cilt sağlığını da korurken kanser riskini
azaltıyor. Bal kabağı, lif içeriği yüksek olması nedeniyle uzun süre tok
kalmaya yardımcıdır. Aynı zamanda bağırsak hareketlerini düzenlediği
için kabızlıkta da tüketimi iyileştirici etki gösteriyor. Bal kabağını
çorba şeklinde ya da et yemeklerinin yanında patates püresinin yerine
püre olarak tüketebilirsiniz. Yemekler dışında bal kabağının kendi şeker
oranından faydalanılarak şeker ilavesiz tatlısını yapabilir ya da
kahvaltılarınız için şekersiz marmelatını hazırlayabilirsiniz.
Sebzelerin kralı: Ispanak
Lutein, betakaroten, C vitamini ile beraber birkaç çeşit antioksidan
içeren ıspanak, aynı zamanda folikasit ve demir deposudur. Bu zengin
içeriğiyle ıspanak, bağışıklık sistemini destekleyen sebzeler içinde ön
sırada geliyor. Yüksek potasyum sayesinde kan basıncını düşürüyor.
Yüksek miktarda pürin bazı içerdiğinden gut hastalığı olanların
kontrollü bir şekilde tüketmeli gerekiyor.
Renkli bir öğüne ne dersiniz?
Pancar, zengin karotenoid, folat ve çinko içeriğiyle bağışıklık
sistemini kuvvetlendirirken, soğuk algınlığı ve kansere karşı koruyucu
etki gösteriyor. Tek başına yenilebileceği gibi salataları renklendirme
amaçlı da kullanılarak da antioksidan etkisinden yararlanılabiliyor.
Pancarı ara öğünde peynirle beraber tükettiğiniz takdirde tok
tutabiliyor. Böylelikle hem lezzet hem de görüntü açısından sizi mutlu
eden bir ara öğün elde edebilirsiniz.
Karnabaharla zayıflarken sağlık depolayın
Sülfaran bileşikleri içeren, vitamin ve mineral deposu olan karnabahar,
yüksek antioksidan kapasiteye sahip sebzelerden. Lif içeriği de oldukça
yüksek olan bu sebze, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olduğu için
diyabeti olanlar tarafından rahatlıkla tercih edilebiliyor. Yüksek
potasyum içeriğiyle de kan basıncını dengeliyor. Karnabahar, düşük
kalorili olması nedeniyle zayıflama diyetlerinde baş tacıdır. Karaciğer,
böbrekler ve bağırsaklarda detoks etkisi yaratarak toksin atımına
kolaylık sağlıyor.
Pırasayı bol limonlu pişirin
Soğangiller ailesinden gelen pırasa, antioksidan vitaminlerden A ve C
vitaminlerini içermekle kalmayıp, bağışıklık sistemini kuvvetlendiren
flavonid ve gallik asiti yüksek oranda içeriyor. Bol limon ekleyerek
pişirdiğiniz pırasa, C vitamini içeriği daha da arttığından immün
sisteminizi iyileştiriyor. Ancak “Kokusuna tahammül edemiyorum,
sevmiyorum” diyorsanız pırasayı salatalarınıza soğan yerine doğrayarak
tüketebilirsiniz.
3 tanesi 1 dilim ekmeğe eşdeğer
Kokusu ve tadıyla kışın vazgeçilmezlerinden kestane, yüksek lifi
sayesinde kan şekerinin dengelenmesine yardımcı oluyor. Ancak kestanenin
karbonhidrat içerdiği unutulmamalı. Bu nedenle kestaneyi kontrollü
tüketin. 3 adet kestane, ortalama 1 dilim ekmeğe eşdeğer. Kestane
magnezyum, demir ve kalsiyum da içeriyor. Potasyum açısından da zengin
olan bu besin, kan basıncının ayarlanmasına yardımcı oluyor.
Çeyrek ayva tüketin
A ve C vitamini açısından zengin ayva, magnezyum ve potasyum içeriyor.
Kansere karşı koruyucu olan ayva, potasyum içeriğiyle ise kan basıncını
dengeliyor. Antioksidan etkisi yüksek olduğundan bağışıklığı
güçlendirirken soğuk algınlığına karşı koruyucu etki gösteriyor. Çözünür
liflerden pektini yüksek oranda içeriyor, böylece kan kolesterol
seviyesinin düşmesini sağlıyor. Sindirim sistemini rahatlatmaya yardım
ediyor. Ayvanın kendisi iri ve ağır olduğu için ortalama 300-400g’a denk
gelebiliyor. ¼ oranında bir ayva 1 porsiyon meyveye eşdeğerdir.
Portakal suyu yerine portakal
A vitamininin ön maddesi olan beta karoteni ve C vitaminini içeren
portakal, bu vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek,
gribal enfeksiyonlara karşı kalkan oluşturuyor. Yüksek lifli yapısıyla
uzun süre tok kalmayı sağlıyor. Diyet yapan kişilerin portakal suyu
tüketiminden ziyade portakalı yemeleri, lifinden de yararlanmalarını
sağlayarak tokluk sürelerini uzatıyor. Ayrıca 1 bardak portakal suyu,
2-3 portakaldan oluştuğu için de fazla kalori alınmasına neden oluyor.
Kendine has antioksidan içeriyor
Yüksek antioksidan kapasitesi olan nar, punicalagin adlı kendine özel
bir antioksidan içeriyor. Fenolik bileşiklerle C vitamini kaynağı olan
bu meyve, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kansere karşı koruyucu
etki gösteriyor. Damar tıkanıklığı oluşmasının önüne geçerken tansiyon
düşürücü etki ile kalp damar sağlığını koruyor. Yeşil çaydan kat kat
yüksek antioksidan içeren bu meyvenin, aynı zamanda yaşlanma karşıtı
yani anti-aging etki de bulunuyor.
Salatalarınızı brüksel lahanasıyla zenginleştirin
Tüm lahana türleri gibi etkin kükürtlü bileşikler içeren brüksel lahana,
güçlü bir antioksidan kaynağı sebzedir. Bağışıklık sistemini
güçlendirici etkiye sahip brüksel lahanası, yüksek lif içeriğiyle
bağırsakların çalışmasını düzenliyor. Düşük kalorili olduğu için diyet
yapan kişiler için de uygun bir sebzedir. Salataları farklılaştırmak
amacıyla ya da et yemeklerinin yanında garnitür olarak servis
edilebilir.