Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Hangi İşlemleri Gerçekleştirir?
Ağız diş ve çene cerrahisi, ağız içindeki gömük dişlerin çekilmesini , implant yapımını, sinüs lifting operasyonlarını, yumuşak doku ve dişlere bağlı kistik yapıların, tümörlerin cerrahi işlemler ile çıkartılmasını ve protez yapımına yardımcı olmak için ağzın sert ve yumuşak dokularında yapılan düzeltmeleri içerir. Ayrıca çene kırıkları ve kök ucu rezeksiyonları operasyonlarını gerçekleştirir.
Yirmi yaş dişleri ne zaman çekilmelidir?
1) Çürük: 20 yaş dişleri geride olduğundan ve pozisyonlarının durumundan dolayı genellikle zor temizlenir ve çok kolay çürürler. Bu dişlerin anatomik yapılarından dolayı çoğunlukla kanal tedavisi yapılamamaktadır ve çekilmektedir.
2) Diğer dişleri sıkıştırması: 20 yaş dişlerinin düzgün pozisyonda sürmemesinden dolayı ön dişlere yaptığı basınçla bu dişlerin zamanla yer değiştirmesine neden olmakatadır. Ayrıca 20 yaş dişlerinin eğimli konumlanması bakteri birikimine ve önündeki dişin de çürümesine neden olmaktadır.
3) Perikoronitis (çevre dişetinin iltihabı): 20 yaş dişleri kısmen gömük kaldıkları durumlarda üstündeki dişetiyle arasında biriken bakterilerin yol açtığı bir enfeksiyon gelişebilir. Bu esnada yüzde şişme, ağız açmada zorluk, ağrı, ağız kokusu, lenf bezlerinde şişlik ve ateş gibi durumlar görülebilir.
4) Yanak ısırma: 20 yaş dişleri genelde normal pozisyonda süremediklerinden hastalarda yanak ısırması ve mukozada yaralanmaları oluşabilir. Böyle durumlarda 20 yaş dişleri normal fonksiyon da görmediklerinden çekilmesi uygundur.
5) Kist oluşumu: 20 yaş dişleri tam olarak gömülü oldukları veya kısmen gömülü oldukları durumlarda bazı hastalarda kist oluşumuna sebep olabilmektedirler. Bu durum muayene esnasında hekiminizin çekeceği panoramik röntgenle teşhis edilebilmektedir.
Apikal Rezeksiyon nedir? Ne zaman yapılır?
Kanal tedavisine cevap vermeyen dişlerde kök ucunda bulunan iltihabi dokunun cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Bu yöntemle birçok ön bölge dişi çekilmeden uzun yıllar ağızda kalabilmektedir.
Sinüs lifting nedir? Ne zaman uygulanır?
Üst çene arka bölge dişlerinin çekilmesinin üzerinden uzun zaman geçmesiyle sinüsler bu bölgelere doğru sarkmaktadır. Bu durumda kemik kalınlığında meydana gelen azalma implant yapımını zorlaştırır. Kemik kalınlığını arttırmak için basit bir cerrahi işlemle sinüs zarı yukarı kaldırılarak kemik tozu yerleştirilir ve kemik implant yapımına uygun hale getirilir.