Sağlık Bakım Hizmetleri Birim Sorumlusu
03 Kasım 2023

eğitim.jpg

Eğitim Hemşiresi Nedir, Ne İş Yapar?

Eğitim Hemşiresi hastanelerde Hizmet Kalite Standartlarında belirlenen eğitimleri yıllık olarak tespit eder ve planlar… Bu Eğitimlerin ilgili personellere verilmesini sağlar… Gerektiğinde hizmet içi eğitimler planlamakla görevlidir.

Eğitim Hemşiresi Sorumlulukları

Hemşirelik hizmetlerindeki gelişmeler, yenilikler ve kanıta dayalı uygulamalar ile ilgili tüm gruba yönelik eğitim ihtiyaçlarını belirlemek.
Hemşirelik hizmetleri çalışanlarının alması gereken zorunlu eğitimler, oryantasyon programları, genel ve spesifik bölüm eğitimlerinin Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü, Klinik Eğitim Hemşireleri, Sorumlu Hemşireler ile birlikte belirlemek, bu doğrultuda yıllık eğitim planı hazırlamak ve programı yürütmek.

1. Tüm çalışanların eğitim gereksinimlerinin belirlenmesi, önceliklerin saptanması, planlanması ve eğitimin verilmesini sağlar.
  2. Eğitim programının yürütülebilmesi için eğitimci, zaman, yer ve ekipmanı sağlamak üzere ilgili kişi/birimlerle işbirliği yapar.
  3. Eğitim programları, uygulanması, sorunlar ve gereksinimler konusunda müdürlüğe bilgi verir ve görüşünü alır.
  4. Eğitim programlarının düzenli olarak kurum içinde duyurulmasını sağlar.
  5. Hemşirelerin eğitime katılımı ve başarıları konusunda değerlendirmelerini yapar görüş bildirir.
  6. Hemşirelerin enfeksiyon kontrolüne ilişkin eğitim gereksinimlerine yönelik enfeksiyon kontrol hemşiresi ile işbirliği yapar, önerilerde bulunur.
  7. Kurum politikaları doğrultusunda eğitim çalışmalarını değerlendirir, raporlarını hazırlar ve sunar.
  8. Eğitim programları ile katılanlara ilişkin kayıtları tutar ve kayıt sistemlerini geliştirir.
  9. Eğitim materyali arşivi geliştirir.
  10. Hemşirelerin, eğitim gereksinimlerini belirlemeleri ve mesleki gelişimleri için danışmanlık yapar.
  11. Eğitim teknolojisindeki yeni gelişmeleri izler ve uygular.
  12. Güncel, mesleki yayınları izler ve hemşirelere duyurur. Hemşirelik hizmetleri ile ilgili araştırmalar yapar/katılır.
  13. Mesleki seminer, konferans, toplantı gibi etkinliklere katılır ve çalışanların da bu gibi etkinliklere katılmasını sağlayıcı duyuruları yapar.
  14. Hemşirelik hizmetlerinin gelişimine katkıda bulunmak ve kurum içindeki hemşirelik hizmetinin tanıtımını sağlamak amacıyla yayın geliştirir.
  15. Bakım ve uygulamalara ilişkin kural ve prosedürlerin geliştirilmesi, uygulanması ve güncelleştirilmesi çalışmalarına katılır.
  16. Müdürlük tarafından belirlenen hasta bakım standartlarının ve formların uygulanmasında hemşirelere rehberlik eder.
  17. Tüm çalışmalarını etik kurallar doğrultusunda yapar.

enfeksiyon.jpgEnfeksiyon Kontrol Hemşireliği Nedir?
Enfeksiyon kontrol hemşireliği, Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü’ne bağlı olan bir sağlık alanıdır. Enfeksiyon kontrolü, enfeksiyonun önlenmesi, hastalıkların incelenmesi ve takibi konularıyla ilgili çalışmaktadır. Bu meslekteki kişiler, hastane enfeksiyonlarının tespit edilmesinde, buna karşı önlemlerin alınmasında, alınan önlemlerin uygulanmasında ve bu alana yönelik politikaların geliştirilmesine katkı sağlanmasında görev almaktadırlar. Bu alanla ilgili yapılan eğitim ve araştırmalarda ve danışmanlıkta rol oynarlar. Kısaca enfeksiyon kontrol hemşireliği yapan kişiler yataklı tedavi yapan hastanelerde, enfeksiyon kontrol komitesinin almış olduğu kararlar doğrultusunda gerekli programların uygulanmasını sağlayan görevli hemşiredir.

Sağlık Bakım Hizmetleri Birim Sorumlusu (Eğitim/Enfeksiyon) : Uzman Ebe Filiz ÖZDEMİR