Kış geliyor meyve ve sebzelerle bağışıklık sisteminizi güçlendirin.İşte o sebze ve meyveler
21 Eylül 2017


Sonbaharla birlikte havalar soğuyor, hastalıklar da kapıyı çalmaya başlıyor. Soğuk havalar iyice bastırmadan hastalıklara karşı önlem almak gerekiyor. Kış boyu hastalanıp yataklara düşmek istemezsiniz değil mi? O halde beslenmenize dikkat etmelisiniz. Bağışıklık sisteminizin gücüne güç katmak istiyorsanız, her biri birbirinden faydalı sebze ve meyveleri tüketin

Meyveler ve sebzeler bağışıklık sistemini güçlendiriyor!


Patates yerine bal kabağı püresi

Süper besinler listesinin başlarında yer alan bal kabağı, güçlü bir antioksidan olan beta karotenin zengin bir kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmayıp, göz sağlığını koruyarak katarakt oluşumunu engelliyor. Cilt sağlığını da korurken kanser riskini azaltıyor. Bal kabağı, lif içeriği yüksek olması nedeniyle uzun süre tok kalmaya yardımcıdır. Aynı zamanda bağırsak hareketlerini düzenlediği için kabızlıkta da tüketimi iyileştirici etki gösteriyor. Bal kabağını çorba şeklinde ya da et yemeklerinin yanında patates püresinin yerine püre olarak tüketebilirsiniz. Yemekler dışında bal kabağının kendi şeker oranından faydalanılarak şeker ilavesiz tatlısını yapabilir ya da kahvaltılarınız için şekersiz marmelatını hazırlayabilirsiniz.

 

Sebzelerin kralı: Ispanak
Lutein, betakaroten, C vitamini ile beraber birkaç çeşit antioksidan içeren ıspanak, aynı zamanda folikasit ve demir deposudur. Bu zengin içeriğiyle ıspanak, bağışıklık sistemini destekleyen sebzeler içinde ön sırada geliyor. Yüksek potasyum sayesinde kan basıncını düşürüyor. Yüksek miktarda pürin bazı içerdiğinden gut hastalığı olanların kontrollü bir şekilde tüketmeli gerekiyor.


Renkli bir öğüne ne dersiniz?
Pancar, zengin karotenoid, folat ve çinko içeriğiyle bağışıklık sistemini kuvvetlendirirken, soğuk algınlığı ve kansere karşı koruyucu etki gösteriyor. Tek başına yenilebileceği gibi salataları renklendirme amaçlı da kullanılarak da antioksidan etkisinden yararlanılabiliyor. Pancarı ara öğünde peynirle beraber tükettiğiniz takdirde tok tutabiliyor. Böylelikle hem lezzet hem de görüntü açısından sizi mutlu eden bir ara öğün elde edebilirsiniz.

 

Karnabaharla zayıflarken sağlık depolayın
Sülfaran bileşikleri içeren, vitamin ve mineral deposu olan karnabahar, yüksek antioksidan kapasiteye sahip sebzelerden. Lif içeriği de oldukça yüksek olan bu sebze, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olduğu için diyabeti olanlar tarafından rahatlıkla tercih edilebiliyor. Yüksek potasyum içeriğiyle de kan basıncını dengeliyor. Karnabahar, düşük kalorili olması nedeniyle zayıflama diyetlerinde baş tacıdır. Karaciğer, böbrekler ve bağırsaklarda detoks etkisi yaratarak toksin atımına kolaylık sağlıyor.

 

Pırasayı bol limonlu pişirin
Soğangiller ailesinden gelen pırasa, antioksidan vitaminlerden A ve C vitaminlerini içermekle kalmayıp, bağışıklık sistemini kuvvetlendiren flavonid ve gallik asiti yüksek oranda içeriyor. Bol limon ekleyerek pişirdiğiniz pırasa, C vitamini içeriği daha da arttığından immün sisteminizi iyileştiriyor. Ancak “Kokusuna tahammül edemiyorum, sevmiyorum” diyorsanız pırasayı salatalarınıza soğan yerine doğrayarak tüketebilirsiniz.

 

3 tanesi 1 dilim ekmeğe eşdeğer
Kokusu ve tadıyla kışın vazgeçilmezlerinden kestane, yüksek lifi sayesinde kan şekerinin dengelenmesine yardımcı oluyor. Ancak kestanenin karbonhidrat içerdiği unutulmamalı. Bu nedenle kestaneyi kontrollü tüketin. 3 adet kestane, ortalama 1 dilim ekmeğe eşdeğer. Kestane magnezyum, demir ve kalsiyum da içeriyor. Potasyum açısından da zengin olan bu besin, kan basıncının ayarlanmasına yardımcı oluyor.

 

Çeyrek ayva tüketin
A ve C vitamini açısından zengin ayva, magnezyum ve potasyum içeriyor. Kansere karşı koruyucu olan ayva, potasyum içeriğiyle ise kan basıncını dengeliyor. Antioksidan etkisi yüksek olduğundan bağışıklığı güçlendirirken soğuk algınlığına karşı koruyucu etki gösteriyor. Çözünür liflerden pektini yüksek oranda içeriyor, böylece kan kolesterol seviyesinin düşmesini sağlıyor. Sindirim sistemini rahatlatmaya yardım ediyor. Ayvanın kendisi iri ve ağır olduğu için ortalama 300-400g’a denk gelebiliyor. ¼ oranında bir ayva 1 porsiyon meyveye eşdeğerdir.

 

Portakal suyu yerine portakal
A vitamininin ön maddesi olan beta karoteni ve C vitaminini içeren portakal, bu vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek, gribal enfeksiyonlara karşı kalkan oluşturuyor. Yüksek lifli yapısıyla uzun süre tok kalmayı sağlıyor. Diyet yapan kişilerin portakal suyu tüketiminden ziyade portakalı yemeleri, lifinden de yararlanmalarını sağlayarak tokluk sürelerini uzatıyor. Ayrıca 1 bardak portakal suyu, 2-3 portakaldan oluştuğu için de fazla kalori alınmasına neden oluyor.

 

Kendine has antioksidan içeriyor
Yüksek antioksidan kapasitesi olan nar, punicalagin adlı kendine özel bir antioksidan içeriyor. Fenolik bileşiklerle C vitamini kaynağı olan bu meyve, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kansere karşı koruyucu etki gösteriyor. Damar tıkanıklığı oluşmasının önüne geçerken tansiyon düşürücü etki ile kalp damar sağlığını koruyor. Yeşil çaydan kat kat yüksek antioksidan içeren bu meyvenin, aynı zamanda yaşlanma karşıtı yani anti-aging etki de bulunuyor.

 

Salatalarınızı brüksel lahanasıyla zenginleştirin
Tüm lahana türleri gibi etkin kükürtlü bileşikler içeren brüksel lahana, güçlü bir antioksidan kaynağı sebzedir. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahip brüksel lahanası, yüksek lif içeriğiyle bağırsakların çalışmasını düzenliyor. Düşük kalorili olduğu için diyet yapan kişiler için de uygun bir sebzedir. Salataları farklılaştırmak amacıyla ya da et yemeklerinin yanında garnitür olarak servis edilebilir.